Składniki :

  • opakowanie ulubionego makaronu np muszelki, świderki, rurki itp
  • 2 łyżki masła
  • opakowanie dużych krewetek
  • opakowanie małży
  • opakowanie kalmarów
  • śmietanka 30%
  • pół szklanki tartego parmezanu
  • pół szklanki mleka
  • natka pietruszki do podania
  • puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, chili w płatkach

Wykonanie :

Makaron ugotować klasycznie w osolonej wodzie, przepłukać pod zimną wodą i odstawić na bok by ociekł. Na maśle wysmażyć posiekany czosnek z cebulą, wrzucić owoce morza, dodać przyprawy, smażyć chwilę cały czas mieszając a następnie zalać winem, pomidorami, mlekiem i śmietanką. Dusić 2 minuty całość, sprawdzić smak, doprawić i dodać makaron i parmezan, dokładnie wszystko wymieszać, przełożyć do naczynia do pieczenia i zapiec na rumiano w 180*C. Przed podaniem posypać natką.