Składniki :
- 8 plastrów schabu wieprzowego
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy z chili
- czubata łyżka masła
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- świeże zioła : majeranek, tymianek, cząber, natka pietruszki [można zastąpić suszonymi uważając na ilość – intensywność]
- łyżka soku z cytryny
- mąka
- pół szklanki białego wytrawnego wina
- pół szklanki śmietany 18%
- szklanka bulionu drobiowego
Wykonanie :
Mięso rozbić tłuczkiem jak na schabowe ale nie aż tak cienko, następnie przyprawić, natrzeć ziołami i odstawić do lodówki na całą noc. Po tym czasie na oliwie z masłem obsmażyć mięso na rumiano z każdej strony. Mięso zdjąć z patelni a na pozostałym tłuszczu ze smażenia zrobić sos : podsmażyć czosnek, dodać sok z cytryny, wino, śmietanę i bulion. Dusić na bardzo małym ogniu by śmietana się nie zważyła przez 15 minut, następnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Sprawdzić smak, zagęścić mąką i włożyć do sosu usmażone wcześniej mięso. Dusić razem 5 minut. Podawać z ziemniakami.