Składniki :

  • 0,7 kg mielonej wołowiny
  • 1 czerwona cebula posiekana w drobną kostkę
  • 4 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona chili bardzo drobno posiekana
  • 1 zmiksowany na gładko pomidor
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki, po szczypcie kuminu, cynamonu i kolendry, sól i pieprz, przyprawa do wołowiny
  • 1 jajko
  • czerstwa mała bułka

Wykonanie :

Do mięsa dodać wszystkie przyprawy, jajko, cebulę i czosnek, chili, koncentrat pomidorowy, pietruszkę i wcześniej mocno namoczoną bułkę w zmiksowanym pomidorze razem z całym pomidorowym płynem. Masę bardzo dobrze wyrobić, odstawić do lodówki do schłodzenia na 30 minut a następnie formować długie kebaby na szpadkach i grillować z obu stron na rumiano. Podawać z sałatkami.