Składniki :
- 0,7 kg mielonej wołowiny
- 1 czerwona cebula posiekana w drobną kostkę
- 4 przeciśnięte ząbki czosnku
- 1 mała czerwona chili bardzo drobno posiekana
- 1 zmiksowany na gładko pomidor
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki, po szczypcie kuminu, cynamonu i kolendry, sól i pieprz, przyprawa do wołowiny
- 1 jajko
- czerstwa mała bułka
Wykonanie :
Do mięsa dodać wszystkie przyprawy, jajko, cebulę i czosnek, chili, koncentrat pomidorowy, pietruszkę i wcześniej mocno namoczoną bułkę w zmiksowanym pomidorze razem z całym pomidorowym płynem. Masę bardzo dobrze wyrobić, odstawić do lodówki do schłodzenia na 30 minut a następnie formować długie kebaby na szpadkach i grillować z obu stron na rumiano. Podawać z sałatkami.