Składniki :

  • – 700 g filetów z morszczuka
  • – 200 g pomidorów
  • – 250 g jabłek
  • – 150 ml białego wytrawnego wina
  • – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • – 1 cytryna
  • – 4 łyżki mąki
  • – 50 ml oleju
  • – sól i pieprz

Wykonanie :

Filety myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 godziny . Jabłka myjemy, kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne . Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę . Filety obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, następnie układamy na patelni ósemki jabłek, pomidory, dolewamy wino i na małym ogniu, pod przykryciem, dusimy potrawę około 10 minut . Na koniec posypujemy natką pietruszki .