Składniki :
- – 1 kg ziemniaków
- – 1 kg pomidorów
- – 50 dag mielonej wieprzowiny lub wołowiny
- – 2 czerwone cebule
- – szklanka rosołu
- – 3/4 szklanki oleju
- – oliwa do formy
- – sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka
Wykonanie :
Rozgrzać patelnię, wlać olej i usmażyć na nim pokrojone w plasterki ziemniaki (wcześniej ugotowane). Cebulę pokroić w plastry, usmażyć na oleju po smażeniu ziemniaków. Z pomidorów zdjąć skórę, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i układać warstwami : ziemniaki, przyprawy, mięso, pomidory. Powtarzać układanie do wyczerpania składników. Całość zalać rosołem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekać 30 minut lub dłużej.