Składniki :

  • – 1 kg ziemniaków
  • – 1 kg pomidorów
  • – 50 dag mielonej wieprzowiny lub wołowiny
  • – 2 czerwone cebule
  • – szklanka rosołu
  • – 3/4 szklanki oleju
  • – oliwa do formy
  • – sól, pieprz, czerwona ostra i słodka papryka

Wykonanie :

Rozgrzać patelnię, wlać olej i usmażyć na nim pokrojone w plasterki ziemniaki (wcześniej ugotowane). Cebulę pokroić w plastry, usmażyć na oleju po smażeniu ziemniaków. Z pomidorów zdjąć skórę, pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą i układać warstwami : ziemniaki, przyprawy, mięso, pomidory. Powtarzać układanie do wyczerpania składników. Całość zalać rosołem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i zapiekać 30 minut lub dłużej.