- – makaron ryżowy
- – wołowina (wedle uznania ale nie mniej niż 0,5kg)
- – pędy bambusa
- – 1 czerwona papryka
- – 7 ząbków czosnku
- – 1 duża marchewka
- – sporo pieczarek
- – sól, sos słodko-kwaśny, sos ostry, sos sojowy, trawa cytrynowa (ja dodałam pastę z trawy cytrynowej) -> wszystkich składników ilość wedle uznania – na oko (trawy cytrynowej ok. 2 łyżeczki)
- – mąka ziemniaczana do zagęszczenia
Wykonanie :
Wołowinę pościnać na plasterki-wiórki i usmażyć na ostrym ogniu na odrobinie oliwy. Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. ( kto woli można użyć ryżu – jak widać na zdjęciach ja wybrałam makaron a mąż ryż). Pędy bambusa przecedzić i opłukać pod bieżącą wodą. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, marchew w słomkę (cieniutkie zapałki). Czosnek przecisnąć przez praskę. Pieczarki posiekać w cienkie plastry. Do usmażonej wołowiny dodać warzywa i smażyć do miękkości ale nie do końca, tak, by zachowały jeszcze lekko chrupkość. Dodać sosy i przyprawy, sprawdzić smak, ewentualnie jeszcze doprawić i zagęścić mąką.