Składniki :

  • 4 szklanki rosołu drobiowego domowego
  • szklanka mleka
  • krewetki [mogą być mrożone ale nie te najmniejsze]
  • imbir
  • kilka dużych pieczarek
  • grzybki mun
  • trawa cytrynowa [może być w proszku]
  • posiekana natka kolendry
  • sok z limonki / z dwóch cytryn
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka czerwonej pasty chili
  • jasny sos sojowy lub sól
  • makaron ryżowy

Wykonanie :

Grzyby namoczyć w gorącej wodzie i po ostudzeniu pokroić na paski.
Pieczarki pokroić w plasterki.
Imbir pokroić w zapałki.
Do zagotowanego rosołu dodać czubatą łyżeczkę trawy cytrynowej, pokrojony imbir, mleko, pastę chili, sos rybny, cukier, sok  z limonki, pieczarki i grzybki mun.
Gotować około 20 minut.
Dodać krewetki i całość gotować 5 minut na malutkim ogniu.
Na koniec dodać posiekaną kolendrę i ewentualnie doprawić do smaku.
Do miseczek nakładać porcje makaronu i zalewać gorącym bulionem.