Składniki :

  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 15 małych pieczarek
  • opakowanie makaronu papardelle
  • kostka niebieskiego sera pleśniowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do podania
  • opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki

Wykonanie :

W rondelku podgrzać śmietankę, dodać pokruszony drobno ser pleśniowy i podgrzewać na małym ogniu co jakiś czas mieszając aż ser się rozpuści. Na maśle podsmażyć pokrojone pieczarki, przyprawić, dodać pokrojoną szynkę, podsmażyć chwilę razem i dodać do śmietanki. Całość dalej podgrzewać co jakiś czas mieszając 5 minut. Dodać serek mascarpone i posiekaną natkę i mieszać aż całość się połączy w gładki sos. Po 5 minutach sprawdzić smak, ewentualnie doprawić do smaku i wymieszać z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem. Gdy całość będzie dokładnie pokryta sosem od razu podawać.