Składniki :

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/3 małego selera
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, 1 łyżeczka pasty miso, 1 łyżeczka sosu sojowego, pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka oliwy
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • szklanka ugotowanej kaszy pęczak

Wykonanie :

Na maśle z oliwą podsmażyć posiekaną drobno cebulę z czosnkiem i utartymi na grubych oczkach warzywami z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Smażyć około 5 minut, następnie wyjąć przyprawy i dodać pozostałe przyprawy i sosy, przecier i smażyć 10 minut razem. Następnie dodać ugotowane kasze i dusić podlewając niewielką ilością wody przez kolejne 10 minut. Sprawdzić smak, doprawić do smaku wedle upodobań i po wystudzeniu przechowywać w lodówce do 7 dni lub zapasteryzować by paprykarz był trwalszy. Podawać na tostach i kanapkach z ogórkiem kiszonym i pomidorem.