Składniki :

  • schab bez kości
  • bułka tarta
  • parmezan [ilość dowolna]
  • 3 jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • pieczarki
  • olej
  • masło
  • mąka
  • sól, pieprz
  • szklanka białego wytrawnego wina

Wykonanie :

Schab pokroić na cienkie plastry, rozbić cienko w miarę możliwości, przyprawić solą i pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zamoczyć w jajku i panierować w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażyć na oleju na rumiano z obu stron jak klasyczne schaby. Na oleju z masłem piec pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu a gdy puszczą płyn dolać wino i dusić pod przykryciem. Zdeglasować patelnię po pieczeniu schabów i wlać zawartość do pieczarek. Nadmiar płynu odparować a to co zostanie zagęścić mąką. Na koniec sprawdzić smak sosu, ewentualnie doprawić. Usmażone schaby włożyć do sosu i razem podgrzewać na małym ogniu kilka minut pod przykryciem. Podawać z ziemniakami i sałatkami.