Składniki :
- schab bez kości
- bułka tarta
- parmezan [ilość dowolna]
- 3 jajka
- 1 ząbek czosnku
- pieczarki
- olej
- masło
- mąka
- sól, pieprz
- szklanka białego wytrawnego wina
Wykonanie :
Schab pokroić na cienkie plastry, rozbić cienko w miarę możliwości, przyprawić solą i pieprzem, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zamoczyć w jajku i panierować w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażyć na oleju na rumiano z obu stron jak klasyczne schaby. Na oleju z masłem piec pieczarki z dodatkiem soli i pieprzu a gdy puszczą płyn dolać wino i dusić pod przykryciem. Zdeglasować patelnię po pieczeniu schabów i wlać zawartość do pieczarek. Nadmiar płynu odparować a to co zostanie zagęścić mąką. Na koniec sprawdzić smak sosu, ewentualnie doprawić. Usmażone schaby włożyć do sosu i razem podgrzewać na małym ogniu kilka minut pod przykryciem. Podawać z ziemniakami i sałatkami.