Składniki :
- 1 duży pomidor
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- puszka rozdrobnionych pomidorów
- papryczka chili
- sól, pieprz
- bazylia
- makaron penne
- parmezan [ilość wedle uznania ale nie powinno go być mało]
Wykonanie :
Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Czosnek drobno posiekać.
Świeżego pomidora sparzyć i obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
Pomidory z puszki zmiksować na gładki krem.
Na oliwie podsmażyć czosnek i posiekane drobno chili.
Dodać pokrojonego pomidora, przyprawić do smaku.
Dodać zmiksowane pomidory, posiekaną bazylię i 1/3 parmezanu.
Całość dusić na małym ogniu co jakiś czas mieszając.
Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić.
Gotowy sos wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać resztą parmezanu.