Składniki :
- 0,7 kg piersi z indyka pokrojonej na plasterki i rozbitej jak na schabowe [przyprawione solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną]
- pęczek natki pietruszki do podania
- 1 cytryna
- łyżka oliwy
- łyżka masła
- łyżka kaparów
- 2 szklanki białego wytrawnego wina
- szklanka bulionu drobiowego
- sól, pieprz
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki tartego parmezanu
- mąka do panierowania mięsa
- 2 jajka
Wykonanie :
Na początku należy przygotować mięso : Po rozbiciu i przyprawieniu obtoczyć w jajku rozmieszanym z parmezanem i solą z pieprzem i panierować w mące. Smażyć na rumiano na maśle z oliwą z obu stron. Następnie przygotować sos : Zagotować wino z bulionem, dodać zahartowaną śmietanę, przyprawić do smaku, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, kapary i po zagotowaniu dusić sos na małym ogniu aż nieco odparuje [ostrożnie by nie przesadzić by sos nie stał się zbyt słony]. Sos można zagęścić mąką. Następnie do gotowego sosu włożyć usmażone mięso i dusić chwilę całość razem. Podawać do pieczywa.