Składniki :

  • 0,7 kg piersi z indyka pokrojonej na plasterki i rozbitej jak na schabowe [przyprawione solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną]
  • pęczek natki pietruszki do podania
  • 1 cytryna
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • łyżka kaparów
  • 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • szklanka bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • mąka do panierowania mięsa
  • 2 jajka

Wykonanie :

Na początku należy przygotować mięso : Po rozbiciu i przyprawieniu obtoczyć w jajku rozmieszanym z parmezanem i solą z pieprzem i panierować w mące. Smażyć na rumiano na maśle z oliwą z obu stron. Następnie przygotować sos : Zagotować wino z bulionem, dodać zahartowaną śmietanę, przyprawić do smaku, dodać sok z cytryny, natkę pietruszki, kapary i po zagotowaniu dusić sos na małym ogniu aż nieco odparuje [ostrożnie by nie przesadzić by sos nie stał się zbyt słony]. Sos można zagęścić mąką. Następnie do gotowego sosu włożyć usmażone mięso i dusić chwilę całość razem. Podawać do pieczywa.