Składniki :
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- kostka sera feta [w miarę możliwości najlepszego gatunku]
- 10 ząbków czosnku
- chili w płatkach, adżika pikantna
- 2 łyżki ostrej oliwy
- makaron [dowolny rodzaj]
Wykonanie :
W misce wymieszać pomidory z oliwą, czosnkiem w łupinach i przyprawami i przełożyć do naczynia żaroodpornego [płaskiego]. Na środek naczynia położyć ser feta w całej kostce. Wstawić do pieczenia w 180*C i obserwować proces pieczenia. Potrawa będzie dobra w momencie, gdy pomidorki zaczną mocno pękać a ser feta zacznie się rumienić. Ser powinien być po naciśnięciu widelcem kremowy co jest wyznacznikiem, że jest upieczony. Po upieczeniu wyciągnąć wszystkie ząbki czosnku i wycisnąć z łupinek. Wrzucić pomidorki z fetą i czosnkiem do wysokiego i wąskiego naczynia i zblendować całość na gładki kremowy sos. Tak przygotowany sos wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać.