Składniki :
- 0,5 kg małych pieczarek
- 1 cebula
- mały kawałek pora
- 3 cukinie
- 3 łodygi selera naciowego
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- natka pietruszki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 duży koper włoski
- tymianek, majeranek, oregano, bazylia
Wykonanie :
Na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidorki i pora. Dodać pokrojone na połówki pieczarki i chwilę razem smażyć a następnie dodać przyprawy i zioła. Dusić jeszcze minutę. Na blasze rozłożyć usmażone pieczarki z warzywami, dodać pokrojony koper włoski, pokrojone na mniejsze kawałki łodygi selera naciowego, pokrojone dowolnie cukinie i całość wymieszać. Zapiekać w 180*C grzanie góra-dół 20 minut, całość zamieszać dokładnie i piec kolejne 20 minut. Warzywa powinny być lekko rumiane. Podawać posypane natką do dowolnych mięs.