Składniki :

  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 1 cebula
  • mały kawałek pora
  • 3 cukinie
  • 3 łodygi selera naciowego
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 duży koper włoski
  • tymianek, majeranek, oregano, bazylia

Wykonanie :

Na rozgrzanej oliwie z masłem podsmażyć posiekaną cebulę, dodać posiekany czosnek, pokrojone pomidorki i pora. Dodać pokrojone na połówki pieczarki i chwilę razem smażyć a następnie dodać przyprawy i zioła. Dusić jeszcze minutę. Na blasze rozłożyć usmażone pieczarki z warzywami, dodać pokrojony koper włoski, pokrojone na mniejsze kawałki łodygi selera naciowego, pokrojone dowolnie cukinie i całość wymieszać. Zapiekać w 180*C grzanie góra-dół 20 minut, całość zamieszać dokładnie i piec kolejne 20 minut. Warzywa powinny być lekko rumiane. Podawać posypane natką do dowolnych mięs.