Składniki :

  • 2 świeże papryczki chili
  • olej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżka soku z limonki lub cytryny
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • pół łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
  • 4 udka z kurczaka
  • sól, pieprz
  • świeża kolendra

Wykonanie :

Na początek należy przygotować marynatę z posiekanego chili, kilku łyżek oleju, czosnku, cebuli, octu, soku z limonki, tymianku, cynamonu, cukru, gałki i ziela. Marynatę doprawić solą i pieprzem i całość zmiksować na gładko. W razie gdyby marynata była zbyt gęsta można dolać oleju lub wody. Udka ponacinać tak, by w rowki zmieściła się marynata. Kurczaka natrzeć marynatą i odstawić do marynowania na noc. Mięso przed pieczeniem wyjąć z lodówki i pozostawić na przynajmniej godzinę. Mięso piec w 180*C aż mięso będzie zupełnie miękkie a skórka rumiana. Podawać posypane kolendrą.