Składniki :
- 2 świeże papryczki chili
- olej
- 6 ząbków czosnku
- 1 cebula
- łyżka białego octu winnego
- łyżka soku z limonki lub cytryny
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- pół łyżeczki świeżo utartej gałki muszkatołowej
- 4 udka z kurczaka
- sól, pieprz
- świeża kolendra
Wykonanie :
Na początek należy przygotować marynatę z posiekanego chili, kilku łyżek oleju, czosnku, cebuli, octu, soku z limonki, tymianku, cynamonu, cukru, gałki i ziela. Marynatę doprawić solą i pieprzem i całość zmiksować na gładko. W razie gdyby marynata była zbyt gęsta można dolać oleju lub wody. Udka ponacinać tak, by w rowki zmieściła się marynata. Kurczaka natrzeć marynatą i odstawić do marynowania na noc. Mięso przed pieczeniem wyjąć z lodówki i pozostawić na przynajmniej godzinę. Mięso piec w 180*C aż mięso będzie zupełnie miękkie a skórka rumiana. Podawać posypane kolendrą.