Składniki :

  • 1 cały kurczak
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomidor
  • cała główka czosnku
  • kilka dużych ziemniaków
  • pół cytryny
  • sól, pieprz, curry, czerwona słodka i ostra papryka
  • olej
  • masło
  • 1 mała cukinia

Wykonanie :

Kurczaka należy przyprawić do smaku z wierzchu i w środku, włożyć do środka cytrynę w kawałkach i odstawić na godzinę.
Ułożyć kurczaka w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem z masłem i piec 15 minut w 200*C a następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec 20 minut.
Ziemniaki pokroić na połówki, paprykę w grube paski, cukinię w grubą kostkę, pomidora przekroić na 4 kawałki, cebulę w grube plastry.
Wszystkie warzywa polać olejem, dodać posiekane ząbki czosnku, przyprawić do smaku tak jak kurczaka i całość dokładnie wymieszać.
Z piekarnika wyjąć kurczaka, wyjąć go z naczynia a na dno ułożyć wszystkie warzywa.
Na warzywach ponownie ułożyć kurczaka, pokropić olejem i wstawić do piekarnika i piec 45 minut.