Składniki :

  • 2 kg udźca jeleniego
  • 3 białe cebule
  • włoszczyzna
  • 2 liście laurowe, 4 goździki, pieprz, sól, 7 ziarenek jałowca, pół łyżeczki cukru
  • cytryna
  • pół łyżeczki tymianku
  • 100 g masła
  • posiekana natka pietruszki

Wykonanie :
Udziec wygnieść dokładnie rękoma by nieco go rozmiękczyć.
Zalać litrem zimnej wody i zagotować.
Gdy woda się zagotuje mięso wyjąć a do wody włożyć włoszczyznę, cebule, korzenie, zioła, sól, pieprz i pokrojoną w plasterki cytrynę.
Całość zagotować.
Wkładam ponownie udziec i całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż mięso  będzie miękkie.
Odsączamy mięso i układamy w brytfance posmarowanej masłem.
Mięso polewamy roztopionym masłem i posypujemy cukrem.
Mięso pieczemy 15 minut w 180*C do momentu roztopienia się cukru.