Składniki :

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki wrzątku
  • łyżeczka soli

Farsz :

  • 1 kg mielonej dwa razy karkówki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, kminek, kolendra

Wykonanie :

Mięso po zmieleniu przyprawić i odstawić do lodówki na noc.
Cebulę posiekać razem z czosnkiem i zostawić surowe lub podsmażyć na maśle.
Wymieszać z mięsem i odstawić na bok.
Wyrobić elastyczne ciasto [najwygodniej w robocie] i urywać po małej kulce, rozwałkowywać na cienki placek, faszerować mięsem i zaklejać pierogi.
Gotować w osolonej wodzie 5 minut lub dłużej [od wypłynięcia] w zależności od wielkości pierogów i ilości farszu.