Składniki :

  • 1 świeży brokuł ugotowany w osolonej wodzie
  • 1 pierś z kurczaka pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 4 przeciśnięte lub utarte ząbki czosnku
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • pęczek szczypiorku
  • sezam do podania
  • sól, pieprz, chili w płatkach, sosy : 2 łyżki słodko-kwaśnego, 1 łyżka sojowego, 1 łyżka rybnego, 1 łyżka sriracha, 1 łyżka chińskiego ketchupu, 1 łyżka worchester
  • makaron konjac [shirataki]

Wykonanie :

Do pokrojonego mięsa dodać przyprawy i wszystkie sosy, pokrojoną cebulę i czosnek i dokładnie wymieszać i odstawić na 2h do lodówki. Następnie wysmażyć całość na oleju kokosowym. Gdy mięso będzie gotowe dodać ugotowane brokuły i dusić całość razem aż powstanie gęsty zielony sos [w razie potrzeby można dodać mąki ziemniaczanej dla zagęszczenia sosu]. Na koniec dodać szczypiorek a przed podaniem posypać sezamem. Najlepiej smakuje z makaronami np konjac [dietetyczny] lub ryżowym.