Składniki :

  • 10 plasterków dobrego jakościowo salami
  • oliwa z chili
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 10 zielonych oliwek
  • ocet winny
  • 1 ząbek czosnku
  • pół łyżeczki musztardy
  • świeża bazylia do podania
  • żółta i czerwona papryka
  • 1 świeże chili
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Na początku należy zmiksować składniki dressingu na gładki sos – do 3 łyżek oliwy dodać 2 łyżki octu, przeciśnięty czosnek, musztardę, sól, pieprz, posiekane drobno chili. Następnie plasterki salami i pomidorki pokroić na połówki, cebulę pokroić drobno, papryki pokroić w paski, oliwki zostawić w całości lub przekroić na pół i całość zalać dressingiem i dokładnie wymieszać. Podawać ze świeżą bazylią.