Składniki :

  • 0,5 kg mielonej piersi z indyka lub schabu wieprzowego
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 2 szklanki fasolki szparagowej
  • 1 por
  • 5 przeciśniętych ząbków czosnku
  • 1 papryczka habanero
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • 1 cebula posiekana drobno i podsmażona na odrobinie oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, ziela angielskie, liście laurowe, słodka i ostra papryka, curry, przyprawa pomidorowa do kurczaka, pomidory z solą morską, przyprawa węgierska

Wykonanie :

Mięso podsmażyć na ostrym ogniu uprzednio mocno przyprawione wszystkimi przyprawami na odrobinie tłuszczu na rumiano. Dodać passatę i pomidory z puszki, fasolkę, usmażoną na małej ilości tłuszczu posiekaną cebulę i pora, dodać czosnek, posiekaną drobno papryczkę i całość dusić pod przykryciem 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie podlać całość wodą jeśli zbyt mocno zgęstniało (ilość wody zależy od upodobań i tego jak gęsta ma być zupa-jeśli to możliwe zupę można podlać chudym rosołem zamiast wody) dodać posiekaną natkę i przyprawić w razie konieczności. Zupę podawać solo bez dodatków.