Składniki :

  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, chili, przyprawa do wołowiny, przyprawa tajskie zioła
  • 1 mała cebula czerwona
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 duże białe cebule
  • 4 papryki czerwone
  • 2 papryki zielone
  • 2 papryki żółte
  • 2 młode cukinie
  • oliwa
  • zioła prowansalskie, oregano, tymianek

Wykonanie :

Mięso przyprawić solą, pieprzem, przyprawami do wołowiny, dodać przeciśnięte 2 ząbki czosnku, drobno posiekaną czerwoną cebulkę, jajko i dokładnie całość wymieszać. Oliwę wymieszać z ziołami prowansalskimi, oregano, tymiankiem, ziołami tajskimi i resztą przeciśniętego czosnku, solą i pieprzem. Warzywa pokroić w podobnej wielkości kawałki i wymieszać z ziołową marynatą tak, by każdy kawałek był nią dokładnie pokryty. Z mięsa uformować małe klopsiki i nadziewać na dwa patyczki na raz [dla większej stabilności szaszłyka i wygody podczas jego obracania na grillu] na zmianę z warzywami. Piec na grillu aż mięso będzie upieczone na rumiano.