Składniki :
- polędwica z sarny – 400g
- lampka czerwonego mocnego wina
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- gałązka rozmarynu
- 500g ziemniaków
- masło
- 1 jajko
- 3 żółtka
- marchewka
- gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- łyżka bułki tartej
- łyżka mąki
- olej arachidowy do smażenia
Wykonanie :
Ziemniaki ugotować klasycznie w osolonym wrzątku lub na parze.
Po ugotowaniu rozgnieść, dodać masło [czubatą łyżkę], pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej.
Ziemniaczaną masę bardzo dokładnie zagnieść na gładkie i puszyste piure.
Gdy ziemniaki nieco przestygną dodać 3 żółtka i ponownie dokładnie wyrobić.
Gdy masa ziemniaczana wystygnie uformować klopsy na kształt gruszek.
Marchewkę posiekać a drobne paseczki.
Całe jajko ubić po czym zanurzać w nim ziemniaczane gruszkowe klopsy i panierować w bułce tartej.
Na czubek gruszki wsunąć pasek marchewki by udawał ogonek gruszki.
Na patelni rozgrzać oliwę z obranym i lekko rozgniecionym czosnkiem i rozmarynem.
Polędwicę przyprawić i obsmażyć ze wszystkich stron.
Wlać wino i wstawić do piekarnika do 180*C na około 20 minut.
Podlewać winem co jakiś czas.
Mięso wyjąć z piekarnika, owinąć w folię aluminiową i odstawić na bok.
Ziemniaczane gruszki usmażyć na rumiano w głębokim tłuszczu – oleju arachidowym.
Polędwicę pokroić w plasterki i podawać z usmażonymi ziemniaczanymi gruszkami.
Sos z pieczenia polędwicy przetrzeć, zagęścić i doprawić do smaku.