Składniki :

  • polędwica z sarny – 400g
  • lampka czerwonego mocnego wina
  • oliwa z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 500g ziemniaków
  • masło
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • marchewka
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • łyżka bułki tartej
  • łyżka mąki
  • olej arachidowy do smażenia

Wykonanie :
Ziemniaki ugotować klasycznie w osolonym wrzątku lub na parze.
Po ugotowaniu rozgnieść, dodać masło [czubatą łyżkę], pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej.
Ziemniaczaną masę bardzo dokładnie zagnieść na gładkie i puszyste piure.
Gdy ziemniaki nieco przestygną dodać 3 żółtka i ponownie dokładnie wyrobić.
Gdy masa ziemniaczana wystygnie uformować klopsy na kształt gruszek.
Marchewkę posiekać a drobne paseczki.
Całe jajko ubić po czym zanurzać w nim ziemniaczane gruszkowe klopsy i panierować w bułce tartej.
Na czubek gruszki wsunąć pasek marchewki by udawał ogonek gruszki.
Na patelni rozgrzać oliwę z obranym i lekko rozgniecionym czosnkiem i rozmarynem.
Polędwicę przyprawić i obsmażyć ze wszystkich stron.
Wlać wino i wstawić do piekarnika do 180*C na około 20 minut.
Podlewać winem co jakiś czas.
Mięso wyjąć z piekarnika, owinąć w folię aluminiową i odstawić na bok.
Ziemniaczane gruszki usmażyć na rumiano w głębokim tłuszczu – oleju arachidowym.
Polędwicę pokroić w plasterki i podawać z usmażonymi ziemniaczanymi gruszkami.
Sos z pieczenia polędwicy przetrzeć, zagęścić i doprawić do smaku.