Składniki :

  • szklanka suszonych borowików namoczonych w białym wytrawnym winie
  • szklanka śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • ziemniaki do podania [pieczone lub piure]
  • łyżka masła

Wykonanie :

Na początku należy przyprawić polędwiczkę solą i pieprzem i odstawić na godzinę na bok {nie wkładać do lodówki]Następnie należy namoczyć grzyby w winie [zachowując wino z moczenia grzybów], wyłowić grzyby i posiekać w paseczki. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek a następnie dodać posiekane odciśnięte z nadmiaru płynu grzyby. Smażyć wszystko razem cały czas mieszając by czosnek się nie przypalił. Następnie dodać przyprawy, wino z moczenia grzybów, śmietankę, posiekaną natkę i dusić wszystko na bardzo małym ogniu 15 minut. Następnie polędwiczkę należy owinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku [180*C 15 minut]. Po wyjęciu mięsa należy je pokroić w grube plasterki i dodać do duszącego się sosu śmietanowego na 4 minuty. Sprawdzić smak sosu, doprawić w razie konieczności i ewentualnie lekko zagęścić sos mąką [nie jest to konieczne]. Podawać z ziemniakami w wersji smażonej, z ziemniakami pieczonymi lub piure.