Składniki :
- 4 plastry karkówki
- 3 cebule białe/żółte pokrojone w piórka
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła
- olej do smażenia karkówki
- młode ziemniaki do podania
- 6 ogórków małosolnych
- 1 mała cebula czerwona pokrojona w piórka
- 1 duży jogurt naturalny
- woda gazowana
- sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny/karkówki, przyprawa ”ormiańska basturma”
- pół szklanki koperku do ziemniaków
- 2 szklanki rosołu drobiowego
- mąka do zagęszczenia sosu
Wykonanie :
Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i obsmażyć na oleju z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni i dodać masło i pokrojoną w piórka cebulę białą i smażyć aż cebula będzie złota. Następnie dodać posiekany czosnek, podsmażyć chwilę aż zacznie pachnieć i dolać rosół, zagotować, doprawić solą, pieprzem i dusić 10 minut. Po tym czasie dodać obsmażoną karkówkę, przykryć i dusić do całkowitej miękkości mięsa. Następnie sprawdzić smak, doprawić sos do smaku i zagęścić mąką do pożądanej ulubionej gęstości. Ziemniaki ugotować klasycznie w osolonej wodzie i po odcedzeniu wymieszać z koperkiem. Jogurt rozrzedzić szklanką wody i dość mocno osolić [ajran oryginalnie jest dość mocno słony ale można doprawić pod swój smak]. Cebulę czerwoną wymieszać z pokrojonymi w cienkie plasterki ogórkami, dodać odrobinę soli i dość sporo pieprzu oraz łyżkę oleju. Wymieszać dokładnie.