Składniki :

  • 4 plastry karkówki
  • 3 cebule białe/żółte pokrojone w piórka
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • olej do smażenia karkówki
  • młode ziemniaki do podania
  • 6 ogórków małosolnych
  • 1 mała cebula czerwona pokrojona w piórka
  • 1 duży jogurt naturalny
  • woda gazowana
  • sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny/karkówki, przyprawa ”ormiańska basturma”
  • pół szklanki koperku do ziemniaków
  • 2 szklanki rosołu drobiowego
  • mąka do zagęszczenia sosu

Wykonanie :

Mięso przyprawić wszystkimi przyprawami i obsmażyć na oleju z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni i dodać masło i pokrojoną w piórka cebulę białą i smażyć aż cebula będzie złota. Następnie dodać posiekany czosnek, podsmażyć chwilę aż zacznie pachnieć i dolać rosół, zagotować, doprawić solą, pieprzem i dusić 10 minut. Po tym czasie dodać obsmażoną karkówkę, przykryć i dusić do całkowitej miękkości mięsa. Następnie sprawdzić smak, doprawić sos do smaku i zagęścić mąką do pożądanej ulubionej gęstości. Ziemniaki ugotować klasycznie w osolonej wodzie i po odcedzeniu wymieszać z koperkiem. Jogurt rozrzedzić szklanką wody i dość mocno osolić [ajran oryginalnie jest dość mocno słony ale można doprawić pod swój smak]. Cebulę czerwoną wymieszać z pokrojonymi w cienkie plasterki ogórkami, dodać odrobinę soli i dość sporo pieprzu oraz łyżkę oleju. Wymieszać dokładnie.