Składniki :

  • makaron muszelki
  • 2 łyżeczki kaparów
  • łyżka oliwy
  • skórka z 1 cytryny
  • sos pomidorowy – passata pomidorowa
  • sok z cytryny
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki serka wiejskiego kremowego [dowolnego ulubionego]
  • sól,pieprz,chili
  • tarty parmezan

Wykonanie :

Makaron klasycznie ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić na bok. Kapary przesmażyć na oliwie ze skórką cytryny na lekko rumiano i odstawić na bok. Na patelnię po smażeniu kaparów wyłoyć odcedzonego tuńczyka, dodać sos pomidorowy, sok cytrynowy, przyprawy i serek wiejski i po wymieszaniu dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu 10 minut. Dodać ugotowany makaron i kapary, wymieszać, dusić jeszcze kilka chwil i podawać posypane parmezanem.