Składniki :

  • 2 saszetki ryżu długoziarnistego
  • kurkuma, sól, pieprz, czerwona słodka papryka
  • 1 podwójna pierś z indyka
  • puszka groszku konserwowego
  • mąka
  • filiżanka śmietany 18%
  • kostka rosołowa warzywna
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • masło
  • 2 średniej wielkości marchewki

Wykonanie :
Ryż ugotować klasycznie w wodzie z solą z dodatkiem kurkumy dla dodania koloru.
Mięso pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawach, mące i usmażyć na maśle z oliwą na rumiano.
Marchew pokroić w drobną kosteczkę i ugotować na parze lub w osolonej wodzie.
Do mięsa dodać marchew i groszek, zalać śmietaną i połową kubka wrzątku z kostką rosołową.
Dusić pod przykryciem 15 minut.
Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Podawać gorące z kurkumowym ryżem.