Składniki :

  • dwa spore filety z dorsza [lub mniej – w zależności od planowanych porcji]
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 duże pory
  • śmietana 12% lub jogurt naturalny
  • sok z cytryny
  • koperek
  • masło
  • natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • ziemniaki
  • sól, pieprz, ewentualnie jarzynka z drobnymi kawałkami suszonych warzyw [nie mylić z wegetą]

Wykonanie :

Rybne filety pokroić na porcje, przyprawić, skropić sokiem cytrynowym i odstawić do marynowania.
Marchew, pietruszkę, seler i czosnek utrzeć na tarce na średnich oczkach.
Pora pokroić w cienkie krążki.
Warzywa przesmażyć na maśle, doprawić do smaku [porządnie bo będzie dolewana woda], dodać do nich pietruszkę i koperek [posiekane] i dusić z odrobiną wody kilka minut aż całkowicie zmiękną.
W tak przygotowane warzywa włożyć filety rybne, podlać jeszcze odrobiną wody i dusić całość na wolnym ogniu aż ryba będzie całkowicie gotowa.
Wyjąć delikatnie filety a do reszty wlać śmietanę/jogurt, zagrzać całość i włożyć ponownie rybę.
Ziemniaki ugotować klasycznie w osolonej wodzie i zagnieść na piure z masłem i śmietaną.