Składniki :

  • – pieczarki [ilość wedle uznania – zależne od planowanej ilości sosu ale nie mniej niż 0,5 kg]
  • 2 łyżki masła
  • olej
  • sól,pieprz,czubryca czerwona,kostka mięsna
  • natka pietruszki
  • mąka do zagęszczenia

Wykonanie :
Pieczarki pokroić w dość grube plasterki i smażyć na maśle z olejem na dużym ogniu.
Gdy się zrumienią i zrobią ciemniejsze dodać przyprawy i dusić pod przykryciem nadal na dużym ogniu.
Gdy pieczarki puszczą soki dodać kostkę mięsną i w razie potrzeby podlać wodą.
Dalej dusić do przegryzienia się smaków.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprószyć całość mąką przy tym cały czas mieszając by nie powstały grudki.
Gdy sos się zagęści dusić go jeszcze chwilę pod przykryciem na małym ogniu by surowość mąki się wygotowała.