Składniki :

  • 0,5 kg małych pieczarek
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • pół kubeczka śmietany 12%
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy : sól,pieprz,kostka rosołowa warzywna

Wykonanie :
Pieczarki pokroić w półplasterki i mocno obsmażyć na maśle.
Przyprawić pieczarki do smaku,dodać pokruszoną kostkę rosołową,dolać trochę wody i dodać śmietanę.
Dusić sos pod przykryciem na malutkim ogniu przez 20 minut podlewając co jakiś czas odrobiną wody by sos nie gęstniał zbytnio.
Mięso mielone rozdrobnić i usmażyć na rumiano,przyprawić do smaku.
Dodać mięso do gotowego sosu,ewentualnie doprawić jeszcze do smaku i rozprowadzić sos wodą w razie,gdyby był zbyt gęsty.
Podawać do piuree ziemniaczano-marchewkowego lub ziemniaczano-brokułowego.