Składniki :

  • – 70 dag polędwicy wołowej
  • – szklanka bulionu wołowego
  • – łyżka oliwy
  • – 12 małych ząbków czosnku (lub 6 dużych)
  • – łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • – 5 łyżek octu balsamicznego
  • – sól, pieprz

Wykonanie :

Polędwicę przyprawić solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową i natłuszczonej oliwą. Piec w piekarniku w 200*C polewając bulionem. Ostudzić, pokroić w cienkie plasterki. Umieścić w słoikach, razem z czosnkiem. Z sosu z pieczenia i octu balsamicznego zrobić marynatę. Zalać nią polędwicę. Zostawić na 2 dni. Przed podaniem przełożyć do miseczek wraz z czosnkiem i sosem. Podawać z pieczywem i surowymi warzywami.