Składniki :

  • kilka jajek na twardo [tyle ile porcji]
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • łyżka masła
  • opakowanie makaronu [zwykłego lub pełnoziarnistego] penne
  • kubek śmietany 12 %
  • mąka do zagęszczenia sosu
  • sól, pieprz, curry, ziele angielskie, liście laurowe
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki koperku

Wykonanie :

Na początku należy drobno posiekać warzywa i usmażyć je ma maśle.
Mięso przyprawić solą, pieprzem i curry, wymieszać z jajkiem, formować małe klopsiki i wrzucać na smażące się warzywa.
Smażyć klopsiki aż będą rumiane z każdej strony.
Dodać posiekany koperek.
Mąkę wymieszać z wodą i śmietaną i zalać klopsiki z warzywami.
Zagotować, doprawić do smaku i dodać makaron.
Całość dusić co jakiś czas mieszając i ewentualnie podlewać wodą w razie, gdyby sos zbyt mocno gęstniał [zgęstnieje dodatkowo od skrobi z makaronu więc podlewanie wodą będzie bardzo prawdopodobne].
Jajka ugotować oddzielnie i pod koniec, gdy makaron będzie już miękki – dodać je w całości do potrawy.
1234