Składniki :

  • – 400 g filetów z dowolnej ryby
  • – 200 ml bulionu warzywnego
  • – 1,5 łyżki imbiru
  • – 2 jajka
  • – ostra czerwona papryka i chili (ilość dowolna ale na tyle duża, by potrawa była pikantna)
  • – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • – 1 łyżka wódki
  • – 1 łyżka białego octu winnego
  • – 1 łyżka cukru
  • – 0,5 łyżeczki soli
  • – olej do smażenia

Wykonanie :

Białka jaj, 1,5 łyżki mąki, paprykę, chili i wódkę ubić na gładkie ciasto. Filety podzielić na kawałki, zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu. Przygotować sos : bulion zagotować z octem, imbirem, cukrem i 0,5 łyżki mąki (mąkę rozprowadzić w odrobinie wody). Gdy zgęstnieje wkładać rybę i chwilę gotować. Podawać z ryżem lub makaronem.