Składniki :
- – 400 g filetów z dowolnej ryby
- – 200 ml bulionu warzywnego
- – 1,5 łyżki imbiru
- – 2 jajka
- – ostra czerwona papryka i chili (ilość dowolna ale na tyle duża, by potrawa była pikantna)
- – 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- – 1 łyżka wódki
- – 1 łyżka białego octu winnego
- – 1 łyżka cukru
- – 0,5 łyżeczki soli
- – olej do smażenia
Wykonanie :
Białka jaj, 1,5 łyżki mąki, paprykę, chili i wódkę ubić na gładkie ciasto. Filety podzielić na kawałki, zanurzać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu. Przygotować sos : bulion zagotować z octem, imbirem, cukrem i 0,5 łyżki mąki (mąkę rozprowadzić w odrobinie wody). Gdy zgęstnieje wkładać rybę i chwilę gotować. Podawać z ryżem lub makaronem.