Składniki :

  • krewetki tygrysie (ilość wedle uznania i planowanych porcji)
  • czubata łyżka harissy
  • pestki granatu do podania
  • oliwa z chili
  • kolendra
  • ryż basmati
  • 3 ząbki czosnku
  • opakowanie kalmarów i krewetek koktajlowych nie więcej niż po 100g
  • sok z cytryny
  • wino półwytrawne białe lub wytrawne

Wykonanie :

Harissę rozmieszać z 3 łyżkami ostrej oliwy i sokiem z całej cytryny, przeciśniętym czosnkiem, doprawić obficie solą (ma przyprawić owoce morza stąd większa ilość soli) i pieprzem a następnie dodać 2 kieliszki wina, wymieszać i dodać do takiej zaprawy wszystkie owoce morza. Dusić na małym ogniu aż krewetki i kalmary będą prawie dobre a następnie dodać posiekaną kolendrę, pół szklanki wina, surowy ryż (ryżu tyle ile planujemy porcji potrawy ale nie mniej niż kubek) i dusić pod przykryciem. Podlewać winem gdy ryż wpije płyn do momentu aż ryż będzie gotowy. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i podawać posypane pestkami granatu.