Składniki :
- krewetki tygrysie (ilość wedle uznania i planowanych porcji)
- czubata łyżka harissy
- pestki granatu do podania
- oliwa z chili
- kolendra
- ryż basmati
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie kalmarów i krewetek koktajlowych nie więcej niż po 100g
- sok z cytryny
- wino półwytrawne białe lub wytrawne
Wykonanie :
Harissę rozmieszać z 3 łyżkami ostrej oliwy i sokiem z całej cytryny, przeciśniętym czosnkiem, doprawić obficie solą (ma przyprawić owoce morza stąd większa ilość soli) i pieprzem a następnie dodać 2 kieliszki wina, wymieszać i dodać do takiej zaprawy wszystkie owoce morza. Dusić na małym ogniu aż krewetki i kalmary będą prawie dobre a następnie dodać posiekaną kolendrę, pół szklanki wina, surowy ryż (ryżu tyle ile planujemy porcji potrawy ale nie mniej niż kubek) i dusić pod przykryciem. Podlewać winem gdy ryż wpije płyn do momentu aż ryż będzie gotowy. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i podawać posypane pestkami granatu.