Składniki :

  • ugotowany w osolonej wodzie ryż jaśminowy w ilości odpowiadającej planowane porcje
  • 0,3 kg pieczarek
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • 1 biała posiekana drobno cebula
  • kawałek pora – tylko biała część
  • 4 łyżki mąki
  • 3l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 0,5 kg piersi z indyka
  • szklanka śmietanki kremówki lub śmietanka ale możliwie chuda – 18% – rodzaj wedle uznania
  • sól, pieprz, odrobina curry i kurkumy, przyprawa do drobiu – najlepiej pikantna np. adżika
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • natka pietruszki do podania

Wykonanie :

Mięso pokroić w paski lub kostkę i przyprawić wszystkimi przyprawami. Usmażyć na rumiano na oleju. Mięso zdjąć z patelni i rozpuścić masło a następnie wysmażyć na rumiano cebulę i posiekanego w paski pora. Dodać posiekane pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Odparować, podsmażyć chwilę, dodać mięso, zalać całość bulionem, zagotować i wlać wszystko do garnka z pozostałą częścią bulionu. Gotować na średnim ogniu 10 minut, doprawić solą i pieprzem, dodać kremówkę wcześniej rozmieszaną dokładnie z mąką, natkę pietruszki i gotować kolejne 10 minut. Na koniec sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać z wcześniej ugotowanym ryżem oraz posypane parmezanem.