Składniki :
- ugotowany w osolonej wodzie ryż jaśminowy w ilości odpowiadającej planowane porcje
- 0,3 kg pieczarek
- łyżka masła
- łyżka oleju
- 1 biała posiekana drobno cebula
- kawałek pora – tylko biała część
- 4 łyżki mąki
- 3l bulionu drobiowego lub warzywnego
- 0,5 kg piersi z indyka
- szklanka śmietanki kremówki lub śmietanka ale możliwie chuda – 18% – rodzaj wedle uznania
- sól, pieprz, odrobina curry i kurkumy, przyprawa do drobiu – najlepiej pikantna np. adżika
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- natka pietruszki do podania
Wykonanie :
Mięso pokroić w paski lub kostkę i przyprawić wszystkimi przyprawami. Usmażyć na rumiano na oleju. Mięso zdjąć z patelni i rozpuścić masło a następnie wysmażyć na rumiano cebulę i posiekanego w paski pora. Dodać posiekane pieczarki i smażyć aż puszczą sok. Odparować, podsmażyć chwilę, dodać mięso, zalać całość bulionem, zagotować i wlać wszystko do garnka z pozostałą częścią bulionu. Gotować na średnim ogniu 10 minut, doprawić solą i pieprzem, dodać kremówkę wcześniej rozmieszaną dokładnie z mąką, natkę pietruszki i gotować kolejne 10 minut. Na koniec sprawdzić smak, doprawić w razie konieczności i podawać z wcześniej ugotowanym ryżem oraz posypane parmezanem.