Składniki :

  • papier ryżowy [ilość opakować zależna od ilości planowanych porcji]
  • ryż
  • makaron ryżowy
  • łosoś wędzony lub mięso mielone wieprzowe
  • sos sojowy jasny, sos sojowy ciemny, sos teriyaki, sos chili słodko-ostro-kwaśny, sól, pieprz, kurkuma

Wykonanie :
Ryż ugotować z chili i odrobiną kurkumy na klejąco.
Makaron przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu po czym pociąć nitki na krótkie kawałki.
Jeśli wybieracie wersję z łososiem należy go drobniutko posiekać i wymieszać z makaronem i ryżem, przyprawić całość do smaku przyprawami i sosami i zawijać w sajgonki [papier przygotować według opisu na opakowaniu] i podawać na zimno.
Jeśli wybieracie wersję z wieprzowiną, to należy ją przyprawić do smaku przyprawami i sosami i usmażyć na ostrym ogniu a następnie połączyć z pozostałymi składnikami, ewentualnie jeszcze doprawić całość i dopiero zawijać w papier.
Wersja z wieprzowiną sprawdza się znakomicie również smażona w głębokim tłuszczu.