Składniki :
- 2 świeże duże brokuły podgotowane w osolonej wodzie
Dressing :
- puszka rozdrobnionych pomidorów [lub w sezonie 3 świeże pomidory]
- 3 przeciśnięte ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka masła
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz, chili w płatkach
Wykonanie :
Na początku należy przygotować dressing : na patelni rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć na niej czosnek przez chwilę a następnie dodać pomidory z puszki i sok cytrynowy. Dusić całość co jakiś czas mieszając 10 minut. Następnie dressing doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chili i dusić jeszcze minutę. Dressing przełożyć do salaterki i odstawić do przestygnięcia. W tym czasie ugotować brokuły i wyłożyć na półmisek. Polać jeszcze ciepłe chłodnym dressingiem. Można podawać z natką pietruszki.