Składniki :

  • 2 świeże duże brokuły podgotowane w osolonej wodzie

Dressing :

  • puszka rozdrobnionych pomidorów [lub w sezonie 3 świeże pomidory]
  • 3 przeciśnięte ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka masła
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, chili w płatkach

Wykonanie :

Na początku należy przygotować dressing : na patelni rozgrzać oliwę z masłem i podsmażyć na niej czosnek przez chwilę a następnie dodać pomidory z puszki i sok cytrynowy. Dusić całość co jakiś czas mieszając 10 minut. Następnie dressing doprawić solą, pieprzem i ewentualnie chili i dusić jeszcze minutę. Dressing przełożyć do salaterki i odstawić do przestygnięcia. W tym czasie ugotować brokuły i wyłożyć na półmisek. Polać jeszcze ciepłe chłodnym dressingiem. Można podawać z natką pietruszki.