Składniki :

  • 1 bagietka
  • 6 dużych pomidorów
  • 2 czerwone cebule
  • ser feta
  • świeża bazylia
  • zielone oliwki

Na sos :

  • oliwa z oliwek
  • 2 średnie papryki chili [średnio ostre]
  • 4 łyżki pomidorowej passaty
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • parmezan
  • sól, pieprz

Wykonanie :

Składniki sosu zmiksować w blenderze i odstawić do przegryzienia się smaków na 30 minut do lodówki.
Pomidory pokroić w grubą kostkę, cebule pokroić w cieniutkie półplasterki, fetę pokruszyć, oliwki przekroić na pół.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przybrać obficie liśćmi bazylii.
Bagietkę pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko na maśle.
Sałatkę polać sosem i posypać grzankami.