Składniki :
- 1 bagietka
- 6 dużych pomidorów
- 2 czerwone cebule
- ser feta
- świeża bazylia
- zielone oliwki
Na sos :
- oliwa z oliwek
- 2 średnie papryki chili [średnio ostre]
- 4 łyżki pomidorowej passaty
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- parmezan
- sól, pieprz
Wykonanie :
Składniki sosu zmiksować w blenderze i odstawić do przegryzienia się smaków na 30 minut do lodówki.
Pomidory pokroić w grubą kostkę, cebule pokroić w cieniutkie półplasterki, fetę pokruszyć, oliwki przekroić na pół.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przybrać obficie liśćmi bazylii.
Bagietkę pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko na maśle.
Sałatkę polać sosem i posypać grzankami.