Składniki :

  • 10 pomidorów pokrojonych na cząstki lub ósemki
  • 2 cebule pokrojone w piórka
  • łyżka aceto balsamico
  • świeża bazylia do przybrania
  • 4 listki świeżej bazylii do dressingu
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • pół pęczka natki pietruszki do dressingu [samych listków bez łodyg]
  • łyżeczka posiekanych orzeszków piniowych lekko podprażonych na suchej patelni

Wykonanie :

Na początku należy przygotować dressing do pomidorów : w blenderze zmiksować na gładki mus natkę pietruszki, 4 listki bazylii, oliwę, aceto balsamico, przyprawy, czosnek i jednego pomidora. Sprawdzić smak sosu i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku a następnie dodać przygotowane orzeszki. Dokładnie wymieszać. W misce wymieszać pokrojone pomidory z pokrojoną cebulą i sosem i całość wymieszać. Sałatkę podawać przybraną bazylią.