Składniki :
- 10 pomidorów pokrojonych na cząstki lub ósemki
- 2 cebule pokrojone w piórka
- łyżka aceto balsamico
- świeża bazylia do przybrania
- 4 listki świeżej bazylii do dressingu
- 4 łyżki oliwy
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz, szczypta cukru
- pół pęczka natki pietruszki do dressingu [samych listków bez łodyg]
- łyżeczka posiekanych orzeszków piniowych lekko podprażonych na suchej patelni
Wykonanie :
Na początku należy przygotować dressing do pomidorów : w blenderze zmiksować na gładki mus natkę pietruszki, 4 listki bazylii, oliwę, aceto balsamico, przyprawy, czosnek i jednego pomidora. Sprawdzić smak sosu i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku a następnie dodać przygotowane orzeszki. Dokładnie wymieszać. W misce wymieszać pokrojone pomidory z pokrojoną cebulą i sosem i całość wymieszać. Sałatkę podawać przybraną bazylią.