Składniki :

  • pomidorki koktajlowe
  • mała puszka kukurydzy
  • 15 dag brukselki
  • sałata lodowa
  • ogórek wąż
  • 1 szklanka sosu tatarskiego [gotowego lub domowego]
  • koperek
  • 2 jajka na twardo
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 1/3 filiżanki bulionu warzywnego lub rosołu

Wykonanie :

Pomidorki poprzekrawać na pół, kukurydzę odsączyć na sitku.
Brukselki ugotować w osolonej wodzie i poprzekrawać tak jak pomidorki.
Sałatę posiekać na mniejsze kawałki.
Ogórka pokroić w kostkę a jajka pokroić w ósemki.
Do sosu tatarskiego dodać posiekany koperek, sok cytrynowy, trochę soli, pieprz, oliwę i część bulionu/rosołu.
Zmiksować blenderem na gładki sos i w razie, gdyby nadal był zbyt gęsty dodać kolejną część bulionu.
Sos powinien być dość gęsty ale leisty.
Na półmisku układać warstwowo : sałatę, brukselki, pomidorki, kukurydzę, ogórka a na wierzchu jajka.
Tak przygotowane składniki polać obficie sosem tatarskim.