Składniki :

  • 0,5 kg fileta z indyka
  • sałata lodowa
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w krążki
  • 1 czerwona, żółta i zielona papryka pokrojona w kostkę
  • 10 małych pomidorków pokrojonych w plasterki lub na pół
  • 1 ogórek wąż obrany i wydrążony z pestek pokrojony w kostkę
  • pęczek rzodkiewek pokrojonych w kostkę lub plasterki
  • kilka kuszonych pomidorów z oliwy pokrojonych w paseczki
  • grzanki czosnkowe w kostkach lub kromkach
  • sól, pieprz, curry, pomidorowa przyprawa do kurczaka

Sos :

  • łyżeczka soku z cytryny
  • sok z połowy pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie :

Mięso pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem, curry i przyprawą do kurczaka, lekko skropić oliwą, całość wymieszać i usmażyć na rumiano. Składniki na sos wymieszać ze sobą i zmiksować na gładką emulsję. Sałatę pokroić na drobniejsze kawałki, dodać posiekane pozostałe warzywa, całość zalać sosem, wymieszać i od razu podawać z grzankami i indykiem na wierzchu.