Składniki :
- -> filety z piersi kurczaka
- -> olej arachidowy
- -> olej sezamowy
- -> 5 ząbków czosnku
- -> papryczka chili, świeża
- -> świeży imbir, około 3 cm kawałek
- -> czerwony ocet winny
- -> mieszanka sałat : lodowa, rukola, masłowa itp
- -> sól,pieprz, czerwona ostra i słodka papryka
- -> sos sojowy jasny
- -> płynny miód
Wykonanie :
Kurczaka pokroić w paski i dokładnie wymieszać w oleju arachidowym, sezamowym, kilku łyżkach miodu, sosie sojowym (ostrożnie z ilością), i przyprawach i odstawić na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu usmażyć kurczaka w woku na oleju arachidowym i sezamowym na ostrym ogniu aż ściemnieje. Dodać przeciśnięty czosnek, papryczkę chili drobno posiekaną, starty na tarce imbir, chwilę smażyć aż czosnek zacznie się lekko piec, dodać ewentualnie wodę, i ocet winny. Gotować 1 minutę. Podawać na rozłożonej i podartej sałacie ułożone w stosik i polane sosem z woka.