Składniki :

  • 15 równych średniej wielkości ziemniaków
  • 2 ogórki zielone
  • pęczek rzodkiewek
  • 1 czerwona cebula
  • ser feta
  • sałata rzymska lub lodowa
  • łyżka rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól

Dressing :

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 przeciśnięty ząbek czosnku
  • 1 łyżka jogurtu
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki octu winnego
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżka koperku

Wykonanie :

Ziemniaki obrać i pozostawić w całości. Na blaszce do pieczenia wymieszać je z masłem, oliwą i solą a następnie piec ziemniaki w 180*C aż będą miękkie i rumiane. W tym czasie przygotować dressing miksując wszystkie składniki poza zieleniną na gładki mus a następnie dodać zieleninę i całość wymieszać. Warzywa na sałatkę pokroić dowolnie, wymieszać a następnie wymieszać z wcześniej przygotowanym dressingiem. Podawać gorące ziemniaki z sałatką posypaną fetą.