Składniki :

  • 6 pomidorów
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek natki pietruszki
  • ciabatta lub inne pieczywo
  • 2 pikantne kiełbaski [coś w rodzaju chorizo]
  • oliwa
  • ocet lub sok z cytryny
  • cukier, sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Wykonanie :

Pomidory pokroić w drobną kostkę, szczypiorek i natkę drobno posiekać. Pieczywo pokroić na cienkie kromki. Kiełbaski pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na odrobinie oliwy. Kiełbaski zdjąć i na tłuszczu po ich smażeniu usmażyć z obu stron pokrojone wcześniej pieczywo. Na patelnię wlać oliwę, ocet/sok cytrynowy, dodać przeciśnięty czosnek, przyprawy i podgrzewać całość z dodatkiem pokrojonych pomidorów i zieleniny. Na koniec połączyć wszystkie składniki ze sobą i odstawić sałatkę na 15 minut a po tym czasie sprawdzić smak i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.