Składniki :
- 1 pierś kaczki wcześniej pokrojona w plastry, przyprawiona i usmażona na rumiano z obu stron
- sałata lodowa
- rukola
- 2 pomarańcze
- sok z pomarańczy
- łyżeczka miodu
- 3 łyżeczki oliwy
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
- gęste aceto balsamico
- 1/4 kubka rosołu drobiowego [może być z kostki]
Wykonanie :
Sałatę pokroić w mniejsze kawałki razem z rukolą, pomarańcze wykroić na cząstki bez białej skórki a resztki owoców dokładnie wycisnąć z resztek soku. Mięso po usmażeniu zostawić na patelni razem z resztkami smaków i całość zalać wyciśniętym sokiem, rosołem, dodać miód, oliwę, przyprawy, czosnek i sok cytrynowy. Całość dusić przez minutę na małym ogniu i po sprawdzeniu smaku przelać do miseczki. Mięso zdjąć i pokroić w mniejsze paseczki. Sałaty wymieszać na półmisku, dodać mięso, obłożyć całość wykrojonymi cząstkami pomarańczy, zalać całość sosem z miseczki i na koniec udekorować po wierzchu gęstym sosem aceto balsamico.