Składniki :

  • -> 2 czerwone i 2 żółte papryki
  • -> oliwa z oliwek
  • -> biały chleb na grzanki
  • -> sałata lodowa
  • -> świeża bazylia
  • -> aceto balsamico
  • -> 2 puszki tuńczyka w kawałkach
  • -> cukier, sól, pieprz, czerwona słodka i ostra papryka

Wykonanie :

Papryki pokroić w paseczki i obsmażyć, przyprawić przyprawami do smaku i ostrości. Dusić 5-7 minut pod przykryciem na małym ogniu. Chleb pokroić w kostkę, polać oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika i zapiec na chrupiące brązowo-złote grzanki. Sałatę porwać na mniejsze, równe kawałki, dodać uduszoną paprykę i listki bazylii. Ocet wymieszać z solą, cukrem i pieprzem  i oliwą i polać sałatę. Tuńczyka osączyć , rozłożyć na sałatce i posypać grzankami.