Składniki :
- 4 młode buraki
- 3 duże ziemniaki
- ogórek wąż
- czerwona cebula
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny
- sól, pieprz
- łyżeczka soku cytrynowego
Wykonanie :
Na początku należy zrobić sos : do kilku łyżek oliwy dodać sok cytrynowy, przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i łyżeczkę jogurtu naturalnego.
Skladniki na sos zmiksować blenderem na gładką emulsję.
Ziemniaki i buraczki gotować razem do miękkości ziemniaków [buraki mają być zdecydowanie tylko trochę podgotowane czyli tylko tyle ile zdążą się podgotować gotując się razem z ziemniakami]
Ogórka pokroić w plasterki, cebulę w piórka.
Ziemniaki i buraczki ostudzić a następnie obrać.
Pokroić w grubą kostkę, rozłożyć na półmisku, posypać plasterkami ogórka i cebulą.
Na koniec całość polać sosem koperkowym.