Składniki :

  • ziemniaki ugotowane w mundurkach lub zwyczajnie
  • pierś z kurczaka
  • szczypiorek
  • czerwona papryka
  • przyprawy : oliwa z oliwek,sól,pieprz,majonez,jogurt naturalny,śmietana,czerwona słodka i ostra papryka,curry,kurkuma,czosnek,dowolne zioła,cukier

Wykonanie :
Ugotowane ziemniaki rozłożyć do ostygnięcia po czym ułożyć na dużym płaskim talerzu [jeśli były gotowane w mundurkach to pokroić na grube plastry lub pokroić w średniej wielkości kostkę a jeśli były gotowane zwyczajnie – tylko je dobrze wstrząsnąć]
Pierś pokroić na średniej wielkości kostkę,przyprawić solą,pieprzem,paprykami,curry,kurkumą i dokładnie rozmieszać z oliwą.
Kurczaka smażyć na rumiano i rozłożyć do ostygnięcia po czym równomiernie rozłożyć na ziemniakach [jeśli ziemniaki były gotowane w mundurkach to lekko je osolić i przyprawić pieprzem]
Szczypiorek drobno posiekać razem z papryką,wymieszać i posypać ziemniaki z kurczakiem.
Sporządzić sos : do majonezu dodać śmietanę i jogurt w równych proporcjach.
Wcisnąć czosnek [ilość ząbków dowolna], dodać zioła i dosłodzić sos do smaku.
Odstawić sos do przegryzienia się na 3h [dlatego najlepiej zrobić sos z kilkugodzinnym wyprzedzeniem zanim zaczniemy przygotowywać pozostałe składniki sałatki]
Na ułożone warstwowo warzywa z kurczakiem równomiernie rozlać sos.
Sałatkę można podawać na zimno jak i na ciepło.