Składniki :

  • 5 dużych ziemniaków
  • 3 jajka na twardo
  • 1 duży ogórek wąż
  • 2 czerwone cebule
  • słoiczek majonezu light
  • duży kubek jogurtu naturalnego
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta cukru [ilość wedle uznania]
  • sok z połowy cytryny [ilość soku wedle uznania – sałatka nie może być mdła ale też nie kwaśna]
  • pęczek szczypiorku
  • sól,pieprz
  • 4 kostki rosołowe bulionowe do gotowania ziemniaków
  • opakowanie rukoli
  • 1 duże jabłko

Wykonanie :

Ziemniaki obrać,pokroić na grubsze plastry,ułożyć na głębokiej dużej blaszce od piekarnika i zalać wcześniej przygotowanymi bulionami drobiowymi zagotowanymi w 2l wody, Bulionu powinno być tyle by przykrył całkowicie ziemniaki na blaszce. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150*C [lub więcej]i gotować w ten sposób ziemniaki tak długo aż będę miękkie. W razie potrzeby uzupełniać bulion by ziemniaki pozostały cały czas przykryte. Jajka ugotować na twardo i pokroić w drobną kosteczkę., Ogórka wyszorować i razem ze skórką pokroić w kostkę [ale wydrążyć środki]. Cebule pokroić na cieniutkie półksiężyce. Majonez połączyć z jogurtem i czosnkiem,przyprawić do smaku solą,pieprzem,sokiem cytrynowym i szczypiorkiem. Doprawić cukrem w razie potrzeby. Odstawić do przegryzienia. Jabłko obrać i pokroić w kosteczkę [można skropić sokiem cytrynowym by nie ściemniało]. Pomidorki koktajlowe poprzekrawać na pół. Na dużym płaskim talerzu ułożyć gniazdo z rukoli i nakładać wcześniej odsączone ziemniaki. Na ziemniakach kolejno układać jajka,ogórka,cebulę i jabłko. Całość polać wcześniej przygotowanym sosem.DSCN3312DSCN3313