Składniki :

  • – 800 g ziemniaków gotujących sie na twardo
  • – 150 g dowolnej sałaty, najlepiej rukoli lub masłowej
  • – 130 ml bulionu drobiowego
  • – 6 łyżek oliwy
  • – 4 łyżki octu z białego wina
  • – 2 duże pęczki rzodkiewek
  • – 4 jajka ugotowane na twardo
  • – sól, pieprz kolorowy, szczypta cukru

Wykonanie :

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, obrać z łupinek i grubo pokroić. Sałatę oczyścić pod bierzącą wodą. Zmiksować 75 g  sałaty, gorący bulion, oliwę i ocet. Resztę sosu doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciepłe ziemniaki wymieszać z sosem i odstawić na 1h. Rzodkiewki pokroić w słupki. Jajka po ugotowaniu obrać i pokroić na 6 części a każdą z nich jeszcze na pół. Rzodkiewki, jajka, sałatę wymieszać ostrożnie z sałatką ziemniaczaną (odstaną przez 1h).